Flade bakker med fabelagtig udsigt (Nordjyske Hverdagsventyr, uge 10)

Læsetid: ca. 9 min.

Vilsundbroen til Mors skimtes ud af busvinduet.

Vores nordjyske hverdagseventyr på Mors foregik uden Turtle, da han var gået i stykker ugen i forvejen og lige nu stod på min lillebrors værksted på Djursland. Det var derfor en X-bus der transporterede os fra Thisted til Nykøbing Mors denne mandag aften.

Uden Turtle skulle vi selvfølgelig også finde et sted at sove og jeg havde derfor via Couchsurfing-app’en (en app, hvor folk tilbyder at man kan sove på deres sofa) fundet frem til Gry, som bor i Nykøbing og gerne ville ha’ os boende et par nætter. Det viste sig at være en win-win situation, for vi hyggede os rigtigt i hinandens selskab fra første færd og der gik ikke lang tid før Gry selv foreslog, at vi gerne måtte blive der hele ugen – et tilbud, vi hurtigt takkede ja til.

Så fra ikke at ha’ noget sted at bo, stod vi nu pludselig med et hus vi for det meste havde for os selv i løbet af dagen, når Gry var på arbejde, eget værelse på 1. salen, fri adgang til toilet, bad, køkken, sofa og TV samt selskab af Gry og hendes to meget kælne katte, Alfie og Solvej.

Vi hyggede os i selskab med Gry og hendes to katte, Alfie og Solvej.

Seniorsport på Sydvestmors
Tirsdag morgen havde vi en aftale om at deltage i seniorsport i hallen ved Sydvestmors Friskole i Hvidbjerg.
Det kan måske lyde underligt, at vi i en alder af 33 blev inviteret til seniorsport på Mors, men her følger forklaringen: Ugen før da vi tomlede over Mors for at nå til Thy, blev vi samlet op af Else-Marie. Da hun hørte at vi kom til Mors på nordjyske hverdagseventyr den følgende uge, satte hun os straks i kontakt med to af de lokale ildsjæle, Egon og Chresten.
Egon er formand for seniorsport og med i pedelgruppen og Chresten har haft en finger med i spillet i mange af de aktiviteter der foregår i og omkring friskolen i Hvidbjerg. Så nu havde vi altså en aftale med de to til seniorsport i Hvidbjerg tirsdag morgen.

Vi gik ud til hovedvejen fra Nykøbing, stak tomlen ud og to lift og ca. en halv time senere, stod vi af ved Sydvestmors Friskole.
Vi gik ind på skolen og fandt Egon, der straks begyndte at vise os rundt og fortælle os om stedet. Efter den fælles morgenkaffe – og morgensang sammen med børnene fra friskolen – gik opvarmningen i gang og folk fordelte sig ud på de forskellige aktiviteter: bob, bordtennis, ‘bedstevolley’, hockey, tæppecurling og meget mere.

Morten og jeg prøvede at spille lidt med de forskellige steder, men Egon – og Chresten, som vi mødte lidt efter – var så ivrige efter at vise os rundt og fortælle os om stedet, at vi aldrig nåede at deltage særlig meget i sporten.
Da Egon havde vist og fortalt os alt hvad der var at vide om seniorsport i Hvidbjerg, tog Chresten over og fortalte os om de øvrige projekter i ‘Superlandsbyen’, som de kalder området – en sammenslutning mellem 7 forskellige sogne, der har set fordelen i at arbejde sammen i stedet for at bekrige hinanden.
Chresten købte smørrebrød i den lokale Spar, som vi blev inviteret til at spise sammen med ham og hans kone samt Egon og hans kone.

En af de populære aktiviteter til seniorsport var spillet Bob.

Lånebil og nørkleaften
Efter den lækre frokost, tog Chresten os med ud på en køretur på Sydvestmors. Han kørte os først ned til Gaardbageriet i nærheden, hvor Marianne, der er i starten af 30’erne har startet sit eget bageri på hendes forældres gård, hvor hun selv er vokset op. Marianne fortalte os hele historien om hvordan hun efter konditoruddannelsen og flere år i storbyen besluttede sig for at rejse hjem til Mors og starte bageri på barndomsgården. Hun gav os et par smagsprøver med og vi fortsatte turen ud på Agerø, mens Chresten agerede lokalguide og fortalte om alt hvad vi kørte forbi.

Undervejs på turen foreslog han flere gange, at vi lånte hans bil, for han skulle ikke selv bruge den de næste par dage – og som han sagde ‘det er jo umuligt at komme rundt på Mors uden en bil’.
Det var et lidt overvældende tilbud, så vi havde først svært ved at sige ja, men Chresten insisterede på det, så til sidst endte vi med at sige ‘ja tak’. Vi kunne jo også mærke, at det ville gøre Chresten glad, hvis vi takkede ja til hans fine tilbud.
Så Chresten kørte hjem til sig selv, stod ud af bilen og overlod den til os. Det var en mærkelig følelse at køre ud af indkørslen i en fremmed mands bil og vide, at nu var den vores i flere dage.

Mette fik kyndig vejledning i at hækle af sin sidemakker til nørkleaften i Karby.

Efter et par timers pause på en p-plads, hvor vi tog et hvil og sundede os ovenpå sådan en dag fyldt med indtryk, startede vi motoren på vores nye bil og satte kurs mod Karby.
Her havde Morten sagt ja til at deltage i ‘nørkleaften’, som vi var blevet inviteret til af Hanne fra seniorsport. Egentlig indviede hun os i, at hun mest havde sagt det for sjov, for hun troede ikke, vi var interesserede i det, men Morten havde sagt ja med det samme og her var vi så: til nørkleaften i Karby med 8-10 midaldrende kvinder der alle sad med deres strikke- og hækletøj.

Jeg satte mig ved siden af Lene, der hæklede og spurgte hende, om hun ville hjælpe mig i gang – jeg forsøgte mig med at hækle lidt for et års tid siden, men kom aldrig rigtigt i gang, så nu hvor vi var her, ville jeg gerne benytte mig af muligheden og lære det ordentligt. Lene ville gerne hjælpe, så med kyndig vejledning fra hende, kom jeg godt i gang med at hækle og blev hurtigt grebet af det.

Flade bakker med udsigt over Mors
Efter en langsom start på dagen næste dag, kørte vi en tur til byen Flade på Nordmors, hvor vi havde en aftale med Grys kollega Charlotte, der er meget engageret i lokalområdet og har været med til at lave den tidligere købmand om til et fælles samlingssted for byens borgere.

På vej ud af Nykøbing, kørte vi forbi en giraf, en løve og en tiger med et par unger og holdt ind for at se nærmere på dem. De så ikke så farlige ud, som de stod der, helt stille, men meget naturtro. Det var HAMA Perlers udendørs udstilling, vi var kørt forbi, hvor de bl.a. har lavet forskellige safaridyr i perler. Herunder giraffen, som de har brugt 102.300 perler til – gange to, for der er selvfølgelig både en forside og en bagside!

Nå, men vi var jo på vej til Flade, så efter et kort besøg i HAMA’s safaripark, kørte vi videre nordpå.
Da vi kom op til Charlotte, tog hun os med ud på en gåtur og rundvisning i området. Turen rundt i Flade bakker, som vi på forhånd var lidt spændte på at opleve – var det fladt, eller var det bakket? – var en virkelig smuk oplevelse!

Flade Bakker viste sig – ironisk nok – at byde på Mors’ højeste punkt, nemlig den 89 meter høje Salgjerhøj, hvor vi på toppen fik den mest fantastiske panoramaudsigt ud over en stor del af Mors, Limfjorden og over til Thy.
Mens vi gik der og nød den prangende udsigt, kunne Charlotte samtidig fortælle os, hvordan hun havde oplevet det at flytte til en lille flække som Flade her på Mors og hvad der sker af lokale tiltag i området.

De unikke molerskrænter tilføjer et helt særligt præg til Flade Bakker.

Vores gåtur sluttede nede i selve byen Flade, hvor Charlotte viste os byens samlingssted, Agoraen, som hun har haft en stor andel i, blev til noget.
Det er virkelig fedt når vi kommer rundt i landsdelen og på den måde inddrages i, hvad der aktuelt sker i lokalområdet, af nogle af de lokale ildsjæle.

Endnu engang var vi fyldt godt op med informationer, så det næste vi gjorde, var at køre ned på Ejerslev Havn og nyde den gode udsigt over molerskrænterne, mens vi delte en øl.

Købmandsoplevelser
Over middag næste dag kørte vi afsted mod Sydmors. Vi kørte ned langs østkysten og kom forbi Højriis Slot og igennem den omkringliggende skov, før vi kom ud ved Centrum (som vi morede os en del over, da det jo er alt andet end centrum for noget som helst) og kørte videre til Øster Assels.

Her besøgte vi ‘Købmand Dige’, som er en hel turistattraktion i sig selv – og som jeg kender tilbage fra min tid på efterskole på Mors i år 2000-2002. Man kunne tro, at det bare er en helt almindelig Spar Købmand, men når man så kommer indenfor, opdager man, at han bare har alt mellem himmel og jord i sin butik – og særligt meget gamle ting, som er umuligt at forestille sig, at han nogensinde kommer af med.

Allerede nede i stueetagen ser man kassettebåndafspillere og andre klenodier fra en svunden tid, men særligt når man kommer op på 1. salen bugner hylderne af ting og sager, som jeg kunne få lyst til at bruge ordet ‘ragelse’ om. Alt lige fra arbejdshandsker til kameluldshjemmesko, og fra garn til fiskegrej. En af de mærkeligste ting vi fandt deroppe var spraymaling til grise. Dét er da en vigtig ting at ha’ i en Spar Købmand, hvem kan ikke lige få brug for det?
Selvom jeg gør lidt grin med stedet, så endte vi jo faktisk med at købe en hel bunke ting, nemlig garn, hæklenål, en drage, chokolade til Chresten mm. Så han får jo alligevel solgt noget ved at ha’ så mange forskellige ting samlet på ét sted, den kære Dige.

Og når vi nu var i området, var det selvfølgelig oplagt for os at tage på besøg på Blidstrup, min gamle efterskole.
Det er en flot gammel herregårdsbygning, så selve ankomsten til stedet er allerede lidt magisk.
Vi fik lov at gå en tur rundt på skolen og kigge og det var sjovt at gense de omgivelser, der har dannet rammen for så mange gode timer i mit liv og hvor jeg har så mange gode minder og flere gode venskaber fra.

Mette fik et kærligt gensyn med sin tidligere efterskole Blidstrup.

Efter denne tur ned ad ‘Memory Lane’, kørte vi til Sillerslev, hvor vi havde planer for aftenen.
Vi skulle holde en halv times oplæg om vores livsstil på 4 hjul i forbindelse med et event ved Kulturkøbmanden i Sillerslev. Og hvilket sted! Der emmer simpelthen af hygge, så snart man træder indenfor døren. Det er fint lavet med gamle træmøbler i forskellige afskygninger, retrolamper med dæmpet lys, pejs og fritliggende bjælker. De perfekte rammer for en hyggelig aften.

Backstage Festival
I den uge vi boede hos Gry, havde hun ret travlt, da hun var i gang med at arrangere en festival, der skulle løbe af stabelen om lørdagen.
Vi spurgte, om hun ku’ bruge et par ekstra hænder til festivalen – og det ku’ hun!
Fredag aften brugte vi derfor sammen med de andre frivillige i organisationen ‘Backstage’, hvor Gry arbejder og lørdag ved frokosttid gik vi ned og deltog i selve festivalen med fællesspisning, koncert, selfiestationer og meget mere.

Morten og Mette ved en af selfiestationerne til ‘Backstage Festivalen’.

Resten af weekenden – og mandag med – tog vi et par stille dage på sofaen sammen med Gry og kattene, hvor vi ikke lavede meget andet end at læse, se TV og hækle, før vi sluttede vores besøg på Mors af med at holde foredrag på biblioteket i Nykøbing mandag aften.
Den største del af publikummet var folk vi havde mødt på vores vej i løbet af ugen på Mors og det var virkelig rørende at opleve denne opbakning fra folk, vi kun havde mødt så kortvarigt.

Tirsdag formiddag vinkede vi farvel til Mors ud af ruderne på vores bus, der tog os med østpå, så vi igen kunne blive forenet med Turtle.

På gensyn Mors!

Tips til kommende hverdagseventyr på Mors:
Vi fik følgende tips, som vi ikke nåede at forfølge, men som vi har til gode til en anden gang – eller som nogle af jer måske kunne ha’ lyst til at udforske?

  • Jesperhus Blomsterpark.
  • Da Vinci Broen på vandreruten “Kystruten rundt om Mors”.
  • Mågerodde Naturreservat.
  • Molermuseet.
  • Hanklit.
  • De små fiskerhuse ved Skibsted Strand.
  • Strømpehuset i Øster Assels.

Har du en kommentar?