Spørg os om Turtle Time

Når vi rejser rundt og når vi holder foredrag fårfår vi ofte spørgsmål af dem vi møder på vores vej. Spørgsmål som ofte udvikler sig til lange spændende samtaler. Da mange af jer finder frem til os online, vil vi gerne give JER samme mulighed for at spørge os om stort og småt.

Hvis du har et spørgsmål til os om Turtle, om vores hverdag og om hvorfor vi har valgt at gøre som vi gør – alt fra praktiske spørgsmål til jura eller de helt store emner som valg i livet – så rul ned til kommentarfeltet allernederst på siden og send dit spørgsmål afsted!

Så kan andre nysgerrige læsere også følge med, se jeres spørgsmål, læse vores svar og alle bliver klogere. Sharing is caring ❤️ 😊

Læs evt. også de engelske spørgsmål og svar ved at klikke på flagikonet i topmenuen.

Vi glæder os til at høre fra jer!


“Hej turtler jeg har lidt spørgsmål jeg tror i har svar på 😊 jeg er den lykkelige ejer af 6 små hunde og har lidt svært ved at tage fra dem hvis jeg skal besøge nogle i mere end en dag så jeg tænkte at en bil som Turtle ville passe til mig men så tænker jeg på økonomien hvad koster den i afgift og hvad kører den på literen og hvad koster den i indkøb og har set jeres fede video og kan forstå der er fyr i jeres kan det køre når bilen er slukket håber det er ok at stille alle de spørgsmål 😊mange hilsner Gitte”

• Hej Gitte. Det er helt fint med dine spørgsmål, jeg vil prøve at besvare dem så godt jeg kan..
Turtle koster knap 15000 kr. om året i vægtafgift, altså ca. 1250 kr. om måneden. Vi købte den for knap 50.000 kr. og så vidt jeg husker lige nu, kører den omkring 10-12 km på literen..
Ja, vi har fyr i vores bil og ja, det kan godt køre, når bilen er slukket – så længe der er strøm på vores forbrugsbatteri.
Håber det var svar nok. Ellers må du endelig spørge igen.

Hilsen Mette 🙂


“Hej med jer jeg ville høre hvad I gør for at tjene penge nu hvor i er på farten hele tiden ?

Jeg går nemlig med drømmen om at bygge min varevogn om til camper 😃 og rejse rundt i Europa og norden 🙂
Men ville også gerne tjene nogle penge hvis jeg nu blev helt vild med det.
Men går og har lidt svært ved at finde ud af om hvordan man for det hele til at hænge sammen 😁🙂 Hilsen Pernille”

• Hej Pernille.
Godt spørgsmål. Vi har tjent en del penge på foredrag (om at bo i en bil og rejse rundt) mens vi har været hjemme i Danmark her i sommer.
Og så tager vi småjobs rundt omkring i perioder på en uge til et par måneder, f.eks. arbejdede vi begge som pædagogmedhjælper/leder på en sommerkoloni i sommers og her til foråret har vi fået job som destinationsleder/underviser på en rejsehøjskole i et par måneder..
Du kan også evt. spørge inde i denne gruppe “Når autocamperen er permanent bolig”: https://www.facebook.com/groups/172312273635898/ Der er sikkert andre der også har svar på dit spørgsmål.
Og “et godt råd” herfra (læs det og se om du kan bruge det til noget og ellers så glem det bare igen): det er rigtig fint at du forbereder dig og tænker scenarierne igennem og overvejer, hvor pengene skal komme fremover. Samtidig kan det også være, der kommer et tidspunkt, hvor du “bare” må kaste dig ud i det og prøve, om det kan briste eller bære.
Sådan oplevede jeg det i hvert fald selv. Da vi rejste ud af landet i vores camper første gang efter at være flyttet ud i den, havde vi et sæsonjob, MEN..vi blev begge fyret efter 3 uger. Så stod vi der uden job og penge. Og selvom det var rigtig svært i den periode, så lykkedes det os alligevel at finde en vej. Og de jobs, vi har fået undervejs har kun været en mulighed for os at ta’ fordi vi boede i bilen, rejste rundt og havde friheden til at ta’ et jobnår og hvor det skulle være.
Så min erfaring er, at man (læs: jeg) må ha’ modet til at tage springet og troen på, at tingene løser sig hen ad vejen… 🙂
Pøj pøj med det og spørg endelig igen.
Mette.


“Morten nævnte til jeres foredrag på Café Globen, at I havde fundet et internationalt forsikringsselskab, som ville kunne hjælpe når I rejser så længe i udlandet og uden fast adresse – selv om de vist ikke var helt billige. Kunne I ikke ved lejlighed sende os navnet? Tak! Hanne”

• Hey Hanne 😊 Så har jeg fået kigget i gemmerne. I må undskylde den lange svartid… Jeg kan kun se at vi har fået en quote/tilbud fra IHI/Bupa Global (og dem kender I jo). Det selskab jeg havde i tankerne da vi talte sammen er Cigna (Anbefalet af Tryg International), men det må have været pr tlf for jeg har desværre ikke noget på skrift fra dem, om at de vil dække os. Men de er da et forsøg værd – hvis ikke I kender dem allerede? DBH Morten


“Hej Mette og Morten! Hvordan går det med jer og Turtle Time i Italien? Min veninde og jeg snakkede om jer for nylig, og hun foreslog mig, at jeg kunne kontakte jer. Vi er lidt i samme situation – jeg sidder bare i Spanien (og ikke i en bil) og søger job. Hvad er jeres erfaringer med at søge (ufaglærte?) jobs i udlandet? Har I fundet noget, der ikke kræver at I kan italiensk?
Mange kram Lærke”

• Hej Lærke.
Dejligt at høre fra dig.
Vi har fået arbejde (midlertidigt, da det jo er det, vi søger – går ud fra, vores situationer også er lidt forskellige der?) ved dem, vi arbejdede som Workawayere ved (workaway.info, hvor man får kost og logi mod at arbejde for folk). De er englændere og vil gerne starte et B&B i deres hus, men efter vi havde været der i nogle uger, fandt de ud af, at det var for hårdt for dem at have nogen boende der, så vi blev enige om, at vi flyttede tilbage i bilen og i stedet blev betalt for vores arbejde – hvilket var endnu bedre for os, da vi mangler pengene..
Derudover har vi googlet på ‘danskere i Toscana’ og har skrevet og spurgt, om nogen af dem, kunne hjælpe os. De har bl.a. sendt os videre til facebookgrupper som ‘danskere i Toscana’, ‘danskere i Italien’ og ‘italiamo.dk’, hvor der (som navnene på gruppen siger), er en masse danskere, som er bosat i eller har anden tilknytning til Italien, samlet.
Her har vi endnu ikke haft brug for at skrive ud, da vi jo netop har fået job, men det tænker jeg, kunne være en god mulighed..
Helt generelt tænker jeg, at det vil være rigtig godt at skabe et netværk indenfor danskere eller expats i landet. Det er via englændere, vi har fået jobs og vi har også snakket med andre englændere, der muligvis kunne hjælpe os – det er jo noget nemmere for dem at ansætte os, når vi taler engelsk end en italiener, der ikke kan engelsk.. Og de kender ofte hinanden på kryds og tværs, da de jo ‘stiller lidt ud’..
Derudover var vi på den lokale jobformidling, hvor vi fandt de lokale ufaglærte jobs og så tog vi rundt og snakkede med dem ansigt til ansigt – det var ret svært i vores situation, hvor vi kun søger midlertidigt job for en meget kort periode OG ikke kan sproget OG kommer uden for turistsæsonen, men måske det kan hjælpe dig at gøre det?
Vi har også hængt sedler op rundt omkring med en engelsk/italiensk tekst (meget kort) om at vi søger arbejde og spurgt rundt omkring i butikker/apoteker/caféer o.lign. om de kendte nogen og om vi måtte hænge sedler op der/aflevere vores tlf.nr., hvis de hørte om nogen..

Og så er der alle online jobmulighederne. Bl.a undervisning (WebX el.lign.) og oversættelsesjobs – eller måske har du nogle særlige skills, du kan gøre brug af online og sælge til nogen hjemme i DK, f.eks. skrive artikler el.lign. – det er jo også en del af vores indtægtskilde nu at skrive artikler til Nordjyske.
Og så har jeg fortsat min virksomhed, hvor jeg nu tilbyder telefoniske samtaler til mine klienter og også overvejer nogle online tilbud, hvis det kan lade sig gøre.
Håber noget af det kunne være til inspiration for dig – ellers spørg endelig yderligere..


“Hej 🙂 Tak for at i gør jeres eventyr offentligt og man kan følge med! Hvor er det hyggeligt!Jeg er vildt imponeret og har som jeg fortalte længe tænkt at leve alternativt. Håber i nyder det?

Og tak for at ville vise vognen frem. Vil jo gerne mærke hvordan det er inde en vogn i forhold til at bo i den inden jeg kaster mig ud et køb 🙂

Vi snakkede om nogle ting da vi mødtes, som jeg gerne lige vil følge op på 🙂 Noget med bøvl og besvær med at skulle registreres som ‘hjemløs’ og noget med en udtalelse fra vist nok en minister om man gerne må overnatte på offentlige steder?

Og lige et sidste 😉 I har noget i stedet for en ovn til jeres gaskomfur, hvad hedder det?

Kram Astrid”

• Hej Astrid.
Helt sikkert. Det var hyggeligt at mødes!
Mht. det med, at det er bøvlet at melde sig som hjemløs, er vi ikke helt sikre på, hvad det er du præcist tænker på (?), men vi kan da prøve at nævne, hvad det er for udfordringer, vi er stødt på i den forbindelse.
Grundlæggende er der nok to forskelle på dig og os; at du melder dig som hjemløs i Aalborg Kommune og modtager offentlig forsørgelse (og derfor skal dukke op en gang om måneden), mens vi først skulle melde os som hjemløse (“uden fast adresse”) uden krav om at dukke op, da vi ikke modtager offentlig støtte og jo netop vil undgå at skulle være bundet til et fast sted. Dét var svært for folkergisteret at få til at passe med deres kasser, uden at vi mistede retten til læge m.m.!!! Da vi et halvt år senere vil rejse Europa rundt på ubestemt tid i op til 1 år, skal vi så registrere os som flyttet til udlandet (det er lovpligtigt hvis man er væk i over 6 måneder). Det er derfor forskellige kategorier, vi skal stå i.. Selve dét var som nævnt noget udfordrende for dem at finde ud af på kommunen – men det lykkedes da.
Det rigtigt besværlige kommer først EFTER du er meldt som hjemløs/uden fast adresse; nu kan du nemlig ikke længere skifte bank, få en rejse- eller indboforsikring (i vores tilfælde har de slettet indboforsikringen, vi havde), få nyt kørekort, hvis du får stjålet dit nuværende mm.
Vi har faktisk netop nu sendt et rejsebrev hjem til Aalborg:nu som også ligger her på vores hjemmeside, der handler om noget af alt det bureaukrati, vi er stødt på undervejs – der kan du jo også prøve at læse med..
Det kan være, du vil opleve nogle forskelle fra vores (måske fordi du er i Danmark?), men sig meget gerne til, hvis du finder løsningen på nogle af de problematikker, vi omtaler eller hvis du slet ikke støder på de problemer – så vil vi meget gerne høre, hvordan du har gjort..
Du er også velkommen til at ringe til os, hvis du vil spørge mere ind til det..
Det vi har fundet omkring overnatning på offentlige pladser er fra Trafikministeriet.
Der findes ikke i færdselsloven generelle regler om forbud mod overnatning i et parkeret køretøj.
Vejlovens § 102, stk. 1, nr. 1), angiver, at det til en offentlig vej hørende areal ikke uden vejbestyrelsens tilladelse må anvendes til varig eller midlertidig anbringelse af affald, materiel, materialer, løsøregenstande, skure, skurvogn, boder, automater, skilte, hegn eller lignende. Denne bestemmelse omfatter også egentlig camping på offentlige vejarealer.
Tilsvarende bestemmelser findes i privatvejslovens § 49, der omhandler private fællesveje i byområder.
De omtalte bestemmelser forbyder ikke, at vejarealerne anvendes til parkering, af registrerede køretøjer, selvom parkeringen har nogen varighed, og forbyder heller ikke, at et parkeret køretøj benyttes til en længere hvilepause, herunder overnatning.”
Loven i sin fulde længde: http://webarkiv.ft.dk/Samling/20001/spor_sv/S3489.htm
Vores ovn til gaskomfuret hedder en Omnia-ovn – du kan se den her: http://omniasweden.com/dk/ovnen/
KH M&M


Er så nysgerrig ift. hvordan og hvorledes det er at holde liv i sådan en gammel sag som Turtle. Hvis bilen bryder sammen, er det så fordi der skulle have været skiftet flere ting sidste gang end der blev skiftet? Er der nogle ting der ikke KAN skiftes, dvs det slet ikke kan betale sig?
Det sku spændende!

Vi har en skrammelkasse hvor vi super godt gad at holde den lige præcist i live nok til at ting ikke går i stykker hele tiden.

So far so good ift at ingenting er gået i stykker på den 😛

Hilsen Henrik

• Hej Henrik! 🙂 Godt spørgsmål! Tjoh…det afhænger nok dels af ens egen og mekanikerens tilgang/religion til reparation af gamle biler + størrelsen af budget. Vi kører efter “if it aint broken, dont fix it” 👍🛠. På så gammel en bil som Turtle er der mange ting der er slidte/i stykker. Både i motor og andre steder. Det har krævet meget øvelse for mig at vende det blinde øje til og bare lade todo-listen vokse 🙈 😊 Og så er der nogen gange nogle nye ting som går i stykker som konsekvens af at noget andet skal repareres!

Mht. skrammelkassen, så skal I nok bede en mekaniker om et grundigt syn og spare 10.-15.000,- kr. op, som han selv kan disponere over til istandsættelse af “kritiske” sliddele. Hvis I finder/kender en som kender jeres bilmodel, så ved han helt sikkert hvad der plejer at gå i stykker på den 😉

Mange hilsner Morten


2 Replies to “Spørg os om Turtle Time”

  1. Kan man virkelig godt bo i en autocamper i Danmark?
    Fysisk er det ikke et problem, det er mere det med reglerne, jeg tænker på.
    Er det ikke lovpligtigt at have en folkeregister-adresse? Og er det ikke svært, når man bor i en autocamper?
    Jeg har længe haft kig på vanlife, som det hedder, men der er sgu ikke meget info omkring det.

    1. Hej Liselotte. Først, tak for dit spørgsmål. Fedt at du også kigger på vanlife 🙂

      Folkeregister-reglerne kan virke lidt indviklede i sig selv og derudover er der først og fremmest det at sige om at bo i en bil at: Du ryger imellem en masse “stole” og kasser hvis du, som os, gerne vil følge alle regler. Du vil ofte opleve at være i en gråzone, hvor medarbejderne hos myndigheder, banker og forsikringsselskaber osv. ikke ved hvordan de skal håndtere det at du ikke har en adresse.

      For det er ikke lovpligtigt at have en folkeregisteradresse i Danmark selvom du opholder dig og bor i Danmark året rundt, MEN det er i praksis ualmindeligt besværligt og risikabelt i hverdagen at undvære en folkeregisteradresse. Vores egne oplevelser efter det første år i Danmark uden folkeregisteradresse var, at ALT fra oprettelse af bankkonto og forsikringer til sygesikring og udbetaling af evt. sociale ydelser (vi har ikke modtaget sociale ydelser, men har fået fortalt at det er sådan) og fx. ansøgning om visum til andre lande er baseret på systemer og procedurer hvor de ansatte rent formelt SKAL have en adresse på oprettelsesdagen for at kunne ‘godkende’ os. Flere fortalte at de faktisk var ligeglade med om vi droppede vores adresse næste dag. Det er altså oftest rent formelt at en folkeregisteradresse er påkrævet, så hvis du har bank, forsikring osv. kan du sådan set godt droppe din folkeregisteradresse – du kommer blot i problemer hvis noget skal ændres/oprettes senere hen.

      Hos Folkeregisteret har de en kategori der hedder “uden fast adresse”. Det var den kategori vi var registeret i. Men efter et år med det deraf følgende bureaukrati (det kan du læse om på vores blog) ringede vi til en borgerrådgiver i vores forhenværende kommune, og hun anbefalede os at få folkeregisteradresse hos vores forældre, da vi både har ejendele dér (et par flyttekasser på loftet) og overnatter der med jævne mellemrum (når vi er på besøg). Borgerrådgiveren sagde det samme: “I passer ikke ind i kasserne med jeres vanlife-livsstil, og så længe I ikke misbruger systemerne er der ingen der vil se noget forkert i det”.

      Så siden juni i år, har vi igen haft en folkeregisteradresse. Men faktisk er det lidt imod vores principper, for vi vil helst bare følge reglerne til punkt og prikke. Det kan bare ikke lade sig gøre med denne livsstil (indtil videre).

      Man kunne godt argumentere for at regler og systemer burde tilpasses så man kan leve sit liv som man vil (fx på landevejen), men der tror jeg at vi er for få til at det kan betale sig. Der skal også være proportioner i tingene 😉

      Jeg håber det var svar på dit spørgsmål. Skriv endelig hvis du har yderligere du vil vide 🙂

      Held og lykke med det hele…
      De bedste hilsner Morten (og Mette og Turtle)

Har du en kommentar?