Kurs mod nord – igen (Nordjyske Hverdagseventyr, uge 2)

Læsetid: ca. 8 min.

Kursen var sat mod nord, uden planer.

Turtles snude var endnu engang rettet mod nord. Sidst den havde været det, var da vi kørte fra Toscana i Italien, gennem Schweiz, Liechtenstein og Tyskland for til sidst at krydse den danske grænse og slutte oppe i Nordjylland.

Denne gang skulle vi ikke nær så langt. 

Det var nu 2 uger siden, vi var kommet til Nordjylland og vi var allerede på vej ind i uge 2 af vores sommer- og efterårsprojekt “Nordjyske Hverdagseventyr”, hvor vi kører rundt til alle de 11 nordjyske kommuner og tager på små hverdageventyr. I sidste uge havde vi besøgt Aalborg Kommune, i denne uge stod den på Frederikshavn Kommune.

Vi havde på forhånd en aftale med Mortens kusine, der bor i Frederikshavn, tirsdag aften og vi skulle holde foredrag på Frederikshavn Bibliotek onsdag aften, men derudover havde vi ingen idé om, hvad ugen ville bringe.

Vi kan godt lide at rejse uden planer. På den måde er der plads til at improvisere og til bare at tage tingene som de kommer. Kører vi forbi et skilt med en spændende seværdighed, stopper vi måske op og undersøger, hvad det kan være eller støder vi på en lille, hullet markvej ind i en skov, kører vi gerne derind for at se, hvad den byder på. Nogle gange ender sådan en vej blindt og vi må vende om og køre tilbage, andre gange ender den nede ved en mennesketom shelterplads, som vi kan få helt for os selv eller på en lille holdeplads helt ned til havet med den smukkeste udsigt. Og det er ét af de tidspunkter, hvor vi mærker glæden ved at køre rundt på den måde, vi gør: når vi pludselig, helt uventet, har opdaget den skønneste lille oase ‘in the middle of nowhere’ og vi føler os som de heldigste væsener i verden.

Så da vi kørte mod Frederikshavn Kommune var det altså endnu engang uden at have de store planer for ugen. Vi havde til gengæld fået et HAV af tips om, hvad vi kunne tage ud og opleve i kommunen. Vi var i Radio Nordjyske mandag morgen, hvor lytterne havde mulighed for at skrive ind med deres tips til hverdagseventyr i kommunen og derudover havde vi også selv delt en video, hvor vi kørte over kommunegrænsen, forskellige steder på facebook, og folk havde været vakse til at dele det og komme med forslag til, hvad vi kunne besøge.

Hverdagseventyr alle steder

Vi nåede næsten kun lige at krydse kommunegrænsen før vi gjorde vores første stop i Voerså Havn. Typisk os! Vi skal ikke køre ret langt, før én af os udbryder: “Ej, prøv lige at se der! Skal vi ikke prøve at køre derind?”

Og som sagt, så gjort.

Voerså Havn var ét af de steder, vi var blevet tippet om i forvejen, med information om, at det er den længste mole i kommunen. Så nu hvor vi var her, måtte vi selvfølgelig en tur helt ud for enden af molen – om end det var lige før, vi var ved at blæse væk på vores tur derud. Det var en virkelig blæsende dag, ja nærmest stormende, men så meget desto sjovere at gå ud af en lang, lige mole og stille sig HELT ude på spidsen og blive godt blæst igennem. Lige dér mærkede vi virkelig naturens kræfter på nærmeste hold!

Dér, yderst på Voerså Mole, mærkede vi virkelig naturens kræfter

Udover at have kommunens længste mole og de gængse faciliteter i en lystbådehavn, såsom autocamperparkering og offentligt toilet og bad (som vi jo i særdeleshed lægger mærke til, når vi kører rundt i Turtle) er der også både shelters, et udkigstårn og 15-20 idylliske røde fiskerhuse på rad og række.

Det er et virkelig fint og hyggeligt sted, så vi blev her og spiste vores frokost og tilbragte eftermiddagen her, før vi kørte videre ind i kommunen.

Endnu engang nåede vi dog ikke så langt, før vi gjorde næste stop.

Kun 5 km op ad vejen nåede vi, før vi kom til skiltet i Lyngså, der pegede ind til byens legeplads. Fordi det også var et af de steder, vi var blevet tippet om, vidste vi, at her kunne vi finde endnu et par shelters og vi kunne egentlig godt tænke os at sove ude den nat.

Så vi parkerede Turtle ved legepladsen, pakkede en picnic-kurv med alskens godter til en aften, nat og morgen i shelter. Der var både koldskål, kammerjunkere og jordbær, et spil Uno og en højtlæsningsbog, LED-stearinlys og meget, meget mere, i kurven, da vi var færdige med at pakke den.

Vi tog soveposer, liggeunderlag og hovedpuder under armen, picnic-kurven i den anden hånd og slog os ned i den ene af de to shelters, der befandt sig ved siden af legepladsen.

At sove i shelter er et af de allerbedste eksempler på hverdagseventyr: det er gratis, lettilgængeligt og smadder hyggeligt – og så er det ude i naturen, hvilket bare er et stort plus!

Vi pakkede picnickurven og tog på udflugt i en shelter

Om morgenen, efter at have spist morgenmad og ligget på græsset i solen og læst højt for hinanden, tog vi begge et par ture på svævebanen, før vi pakkede bilen og kørte videre. Hvilken fabelagtig måde at starte dagen på!

Næste stop var, ikke overraskende, kun 2 km væk! Nemlig Lyngså Strand. Her tog Morten en dukkert i bølgen blå, mens jeg talte i telefon med nogle klienter (jeg har fortsat klientsamtaler i min virksomhed www.mettefuglsang.dk, mens vi er på landevejene, nu er det bare via telefon i stedet for face to face som tidligere).

Næste stop: Frederikshavn

Hen på eftermiddagen var det ved at være tid til at køre til Frederikshavn, hvor vi havde en aftale med Mortens kusine om aftenen. Det blev et af de længste stræk vi kørte i træk i denne uge: hele 30 kilometer uden stop! 🙂

Vi havde en virkelig hyggelig aften med Mortens kusine og hendes to drenge! Efter at have startet besøget med at vise drengene (og deres mor) rundt i Turtle, slået taget op, så drengene kunne kravle ovenpå og ladet dem sidde på forsædet og ‘køre afsted’ sammen med Morten, hvor de helt selv kunne bestemme, hvor i verden, de ville køre hen (og hvortil den yngste af drengene på 4 år henrykt udbrød “til YOGA!” – som åbenbart var det vildeste sted, han kunne komme i tanke om at køre hen), havde vi allerede scoret nogle billige point hos drengene.

Efter besøget spurgte vi Christina, Mortens kusine, hvor hun ville anbefale os at køre hen. Hun nævnte Knivholt Hovedgård og det blev vores mål.

Da vi ankom, lagde vi os bare til at sove, så først dagen efter gik vi på opdagelse på hovedgården – og endte lynhurtigt med at bruge hele dagen frem til langt ud på eftermiddagen, der.

Egentlig ville vi bare sætte os ned til søen og spise vores havregryn, men allerede på vejen derned (det var 20 meter fra bilen), blev vi underholdt første gang af Nanna, der stod og kælede for en høne. Vi faldt i snak med hende og det viste sig, at Nanna, der var udviklingshæmmet, var i dagtilbud på Knivholt.

Hun ville bare hellere nyde livet ved søen sammen med sin elskede høne (og hane, som vi senere fandt ud af, hun også havde) end at gøre alt det, pædagogerne satte hende til. Derfor gik der ikke lang tid før hun kom og slog sig ned ved tæppet, hvor Morten og jeg sad og spiste, sammen med både sin hane og sin høne.

Pludselig havde vi brugt det meste af en dag på Knivholt Hovedgård

Efter morgenmaden gik vi rundt på gården og fandt hurtigt ud af, at den rummede alle mulige slags aktiviteter. Der var  trædrejeværksted, en ølsamling på 15.000 forskellige ølflasker, en renæssancehave, hvor man selv kan få lov at dyrke økologiske grøntsager, en naturbørnehave, en økologisk gårdbutik, bålhytte, shelters, udkigstårn og SÅ meget mere, så jeg slet ikke kan huske det hele i skrivende stund. Det var en overraskelse for os, at der skete SÅ meget derude – og så på en ganske almindelig onsdag i juni.

Heldigvis havde vi god tid – og det brugte vi også..

Kom aldrig nord for Frederikshavn

Når det nu er denne måde, vi rejser på, hvor vi kun kører få kilometer før vi finder noget nyt, der begejstrer os – og vi så bruger det meste af en dag der, kan det vel ikke undre nogen, når jeg fortæller, at vi resten af ugen aldrig nåede nord for Frederikshavn.

Selvom Frederikshavn kun er lidt over halvvejs oppe i kommunen og der også er MASSER at opleve nord for Frederikshavn, op mod Ålbæk, Skagen osv., så blev vi altså hængende i Frederikshavn resten af vores Fredrikshavn’ske uge. Primært fordi der bare var så mange ting dér, der fangede vores opmærksomhed, mens vi var der – og hvorfor så køre længere nordpå, når der nu var masser af nordjyske hverdagseventyr at opleve lige her, hvor vi var?

De efterfølgende dage stod derfor på en overnatning på Pikkerbakken med udsigt ud over hele byen samt en tur forbi Frederikshavns vartegn, Krudttårnet, efterfulgt af en eftermiddag på Palmestranden.

Sidst på ugen gik vi tur i Bangsbo Botaniske Have og dernæst i Bangsbo Dyrehave, hvor vi både gav os tid til at tage en tur på gyngerne og svævebanen og bagefter gik en tur ind til dyrene.

En tur på den populære Palmestrand i Frederikshavn blev det selvfølgelig også til

Der var SÅ mange flere ting, vi kunne ha’ oplevet i Frederikshavn Kommune (herunder kan du se et lille udpluk af de tips, vi fik, som vi IKKE nåede), men en uge går hurtigt og vi nåede desværre ikke mere i denne omgang.

Vi vendte snuden mod syd igen og nød turen hen over den Jyske Ås mod Aalborg, kun afbrudt af to små pauser – én af dem på rastepladsen i bakkerne mellem Frederikshavn og Understed, hvor der var den smukkeste udsigt ud over landskabet og helt over til Læsø.

Mette.

Tips til kommende hverdagseventyr i Frederikshavn Kommune

Vi fik følgende tips, som vi ikke nåede at forfølge, men som vi har til gode til en anden gang – eller som nogle af jer måske kunne ha’ lyst til at udforske?

 • Søen på Gårdbækvej i Ålbæk + Ålbæk Havn
 • Tolne skovpavillon
 • Gl. Skagen og Skagen (Grenen), Råbjerg Mile, den tilsandede kirke og flagbakken
 • Cloos-tårnet
 • PixlArt
 • Professorens plantager i Sæby
 • Karup og Understed kirker – for den fantastiske udsigt.
 • Skovsøen i Gybels Plantage, Sæby
 • Sæby miniby
 • Nellemans have
 • Fiskerklyngen, fiskerstien og åen i Sæby
 • Museet Sognefogedgården i Frederikshavn
 • Jernkilden og Skovlyst (Sæbygård Skov)
 • Sæbygård, Sæbygård Skov og gåtur til Gedebjerg
 • Resterne af bunkerne i Sæby (på stranden ved Sulbæk, lige nord for Svalereden Camping)
 • Søparken i Dybvad
 • Clasens Have
 • Frederikshavns MTB-spor
 • Vendsyssel fodboldgolf
 • Farm Fun ved Ålbæk

Har du en kommentar?